Sunday, December 18, 2011

Syhhh..ini rahsia!


Tiba-tiba hati ini kembali mengingati kata-kata seorang sahabat. Semoga hidupnya dirahmati Allah selalu...

"ana sukakan enti. ana minta maaf sekiranya warkah ini menyebabkan solat enti tidak khusyuk, hati enti tidak tenang. ana minta maaf...ini semua bukan salah enti, sebaliknya ia salah ana ..sebab tidak mampu menangkis perasaan-perasaan ini walau dah pelbagai cara ana cuba melupakan enti. Enti ana rasakan begitu istimewa.Setiap tutur kata enti penuh hikmah sehingga ana dapat mengingat setiap kata-kata enti..Astaghfirullah..ana minta maaf."

Kehidupan ini ibarat permainan catur. Kita tak mampu menjangka apa yang akan berlaku pada kita kemudian hari.  Kadang kala, kita menjangka ia adalah takdir kita, tapi rupanya ia datang hanya seketika. Begitu juga dengan jodoh, setiap yang datang, kadang kala amat menghampiri 'si dia' yang ditetapkan untuk kita. Sehingga kita seolah-olah merasakan dialah mr.@ mrs right kita.

Seharusnya, pergantungan kita kepada Allah perlu kuat. Usah terlalu mudah meramalkan sesuatu sedang kita sebenarnya langsung tidak tahu.Mohonkan petunjukNya dalam doa. Thabatkan keyakinan pada istikharoh padaNya. Redholah pada semua ketetapanNya.
Ini semuanya tersimpan kemas dalam 'rahsia'Nya...

No comments: